Konsten att värdera en båt

Värdet på just din båt är självklart en viktig pusselbit vid en försäljning men det kan även vara nyttigt att få reda på i andra sammanhang såsom vid bodelningar, försäljning till barnen etc. 

Vid en försäljning menar vi att det optimala annonspriset är just det pris den kund som är villig att betala som mest för båten är beredd att ge, varken mer eller mindre. Detta för att säljaren ska få ut maximalt för sin båt utan att övervärdera den och riskera att dra ut på processen eller för den delen att släppa iväg den för billigt. Därför blir det vid en försäljning viktigt att hitta ett korrekt värde och annonspris föra att maximera affären.  

Att värdera en båt kan vara komplicerat men ibland enklare, allt beror på vad det är för objekt. Vi utgår ifrån tre grundpelare som alltid ska vägas in för att kunna fastställa ett så korrekt värde som möjligt: objektet, nuvarande marknadsläge och historiska försäljningar. Objektet eller båten i sig påverkar självklart vilket värde den betingar. Här behöver aspekter som utrustning, årsmodell, gångtimmar, allmänskick m.m. vägas in. Denna information har man sedan med sig in i efterforskningarna kring vad för liknande båtar som finns på marknaden just nu, hur utbudet ser ut just nu. 

Nuvarande efterfrågan är naturligtvis ytterligare en viktig parameter att väga in men är för det mest extremt svår att förutse. Under rådande Coronakris vet vi att efterfrågan har ökat i förhållande till utbudet men läget kan snabbt förändras igen. 

Nästa steg är att göra en analys över vad liknande objekt har sålts för historiskt. Via tillgång till välfyllda register hos olika annonsplattformar och inte minst vårt eget register över sålda båtar får vi snabbt en uppfattning över vad liknande objekt sålts för de senaste 2-3 åren. Här är det viktigt att titta på faktiska försäljningspriser och inte bara annonspriserna, dessa kan i värsta fall skilja sig tiotals procentenheter.

Slutligen sammanställs analysen och informationen till en samlad bild som ligger till grund för att fastställa ett rimligt värde på båten. I detta steg är en portion magkänsla och ett bagage av många tidigare affärer till enorm nytta. Här på Båtagent har vi förmånen att kunna bolla frågan med kunniga kollegor och tillsammans navigera rätt i den snåriga värderingsdjungeln. Dagens marknadsvärde på din båt är just vad ordet antyder, det marknaden är villig att betala för din båt. Det går inte att trolla med marknaden, men det går att maximera priset och hitta den kund som är beredd att betala mest för båten. 

/Aron Borg, Mäklare Bohuslän

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *