Handen på hjärtat, vem behöver egentligen en båt?

Att allt inte står rätt till i våra hav är nog inte okänt för de flesta av oss båtfrälsta. Oftast är det kanske det mer rent påtagligt synliga i form av alla rester av mänsklig aktivitet som flyter omkring, som vi reagerar mot. Plast, plast och åter plast.

Östersjöns bottendöd ( sjunkande syrehalt) är inte heller någon nyhet. Den breder ut sig i allt större omfattning och som i allt snabbare takt gör våra Östersjölevande fiskar  och bottenlevande växter alltmer stressade. Hur många av oss har inte seglat i rabarbersoppan mellan Gotland och Öland när algblomningen är som värst?

Effekterna av sjunkande syrehalt och bottendöd har nu även visat sig i de stora världshaven. Syrehalten har sedan man började forska kring problematiken sjunkit med ca 2% de senaste 10 åren.

Forskarna är dock osäkra på om siffrorna stämmer, eftersom detta är helt ny forskning och man vet inte om den teoretiska beräkningsmodellen är helt korrekt, då man i verkligheten kunnat uppmäta en betydligt högre grad av minskande syrehalt.

Vad blir då effekten? Fiskar kan ju så klart lämna syrefattiga, eller döda bottnar, och byta boendemiljö, bra kan man tycka, men mängder av andra organismer kan dessvärre inte göra detsamma.

Men om den minskade syrehalten fortsätter breda ut sig, och inget tyder på att detta fenomen minskar, kommer mer fisk trängas ihop på mindre yta och där bli offer för våra fiskeflottor med utfiskning som resultat, och kanske en total krasch av bestånden som resultat.
Dessutom försvagas fiskarnas immunförsvar och blir mottagliga för sjukdomar. Detta händer med våra vilda laxar idag, oförklarliga sjukdomar?

Så vad kan vi göra? Alla kan göra något, och i vår bransch borde eldrift för motorbåtar premieras, precis som eldrivna bilar får stöd och de fossildrivna alternativen bör avvecklas Och det är bråttom.

Inom bilindustrin kommer ett antal tillverkare sannolikt att slås ut, om man inte ställer om till fossilfria lösningar. Samma kommer drabba marina motortillverkare och på sikt även producenter av motorbåtar om inte miljövänligare drivkällor kommer kunna erbjudas.

Sedan har vi en del till av marknaden som riskerar att drabbas hårt.
Det är eftermarknad och serviceverkstäder, en elmotor kräver minimalt med service, och underhåll. Ta fordonstillverkaren Tesla till exempel, här har man nu helt tagit bort servicekravet på sina bilar, kunderna får ändå behålla sina nybilsgarantier. Noll kronor i service, låga driftskostnader och noll i utsläpp.

Så här gäller det att vara framsynt om man är verksam som näringsidkare i en fossildriven eftermarknadsverksamhet.

Men eldrivna båtar kommer gå lika mycket på grund som fossildrivna, invänder kanske någon varvsägare?
Nja, jag tror inte det, vi kommer få se självkörande båtar som har betydligt bättre koll på grynnor och grund och som kommer varna för faror. Tekniken finns redan, så frågan är väl bara vilken tillverkare som implementerar den först.

Att den globala uppvärmningen skapar problemen råder det inget tvivel om, och att 50% av den totala mängden växthusgaser har tillförts atmosfären sedan 1989, eller sedan komediserien Seinfeldt började sändas på Tv, är dessvärre även detta ett faktum.

Jag menar att köpa begagnat och kanske allra helst segelbåtar är ett bättre sätt att färdas på våra hav, och har man nu inte möjlighet till att segla och vill prova på havet i motorbåt bör man noggrant överväga vad man skall köpa. Gå inte i hästkraftsfällan, på sikt kommer våra politiker tvingas stifta lagar och regelverk mot överkonsumtion av vår gemensamma miljö, och vad är väl enklare än att stifta lagar och skapa pålagor mot lyxkonsumtion?

För handen på hjärtat, vem behöver egentligen en båt?
Men alla behöver vi ett hav.

Så med det sagt kommer Båtagent avsätta en summa per år som i sin tur skall utmynna i ett årligt stipendium som kommer att delas ut första gången år 2020 på Båtmässan i Göteborg. Stipendiet skall gå till havsforskning och främjande av informationsspridning.

Alltför många, oavsett vilken sida man står på polariserar medvetet debatten vilket snarare är kontraproduktivt, därför kan det ibland kännas som slöseri med energi, eller som Ingemar Stenmark så träffande sa, citat ”he e int lönt å förklara för den som int begrip”.  Men kunskap finns och vi får kämpa på med att få våra politiker att agera för en kraftfullare klimatpolitik. Droppen urholkar stenen.

Bättre att alla (majoriteten tack och lov) vi andra som kanske oroar oss och bryr oss om vår miljö gör något, litet eller stort, spelar ingen roll, för att minska vår mänskliga klimatpåverkan.

Men det enklaste budskapet är, varje minskad liter använd bensin eller diesel på havet, på vägen eller i luften är en framgång för vår gemensamma havsmiljö och vår planet.

Detta är mina personliga uppfattningar och dom framförs på min blogg.

Vi ses på havet
Anders Hultman/Båtagent
+46-73-430 35 91

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *