Kaptens order!

Dag 10.

Kaptens order: Idag gäller vila, sola och läsa då vi har ett lågtryck på ingång fram emot kvällen. Kan betyda squalls och lite skiftande vindar så undertecknad avser att tvätta, gäller att passa på medan torkvädret är bra. Ska även passa på att förtydliga vilka segel vi har på båten, jag har nog varit lite otydlig tidigare.

Pitanga är en fockbåt, dvs. ingen genua vilket jag felaktigt sagt några gånger. Storseglet är ett vanligt, icke rullsegel utan vi revar på traditionellt vis, 3 rev. Hittills har vi bara behövt reva en gång. Sedan har (hade) vi 2 asymmetriska spinnakers, varav den ena var i en mer robust duk. I Sverige kallar man ibland denna typ av segel för gennaker. Den andra asymmetriska spinnakern (den vi fick en reva i häromnatten) är större, tunnare duk och gjord för lättare vindar under 15 knop. Så resten av resan blir det till att kämpa med fock och stor. Känns surt när man har 1150 M perfekt spinnaker bog kvar rakt på mål.

Skriv gärna dina frågor till Anders ombord på Pitanga i kommentarsfältet. Du kan även följa Pitanga på appen YB Tracking eller via länken: Pitanga ARC 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *