En lyckad dag på Atlanten

Dag 4 (del 2)

Natten var lugn, Niklas och Erik lyckades med att få ett ryskt fraktfartyg att väja för oss, Aiolos lät oss gå för om och det tackar vi för. Solen gick upp och ännu en gnistrande seglingsdag tog sin början. Vi har gjort ett hundben för att komma i bättre läge inför eftermiddagens samt de kommande dagarnas segling.

Så dags att gippa, 20 knops vind och bra tryck i gennakern. 4 man hänger i revlinan till strumpan men den är stört omöjlig att få ned. Lite otäckt, båten rusar fram och 60 ton Pitanga leker med oss på sitt fördäck, ömsom med fördäcket under vattnet, ömsom över. Nu lever vi, och mitt i allt slit är det breda leenden på allas läppar. Plötligt börjar strumpan ge med sig och vi lyckas med att få ned den på däck, hålen lagas under alltmedan Per tjoar bakom ratten, nya fartrekord sattes på löpande band precis före nedtagningen.

Dags att sätta strumpan igen. Strumpa upp, Erik den hårde gnyr lite när de elaka dyneema linorna skär genom alla 10 fingrarna, fina blåsor! Handskarna räckte inte riktigt. Men till slut är allt på plats, sugga på skotet, och nu kör vi på kontrollerat men fort, över 13 knop i surfarna. Helt otroligt mäktigt!

Linda trollar fram ännu en gourmet måltid. Trötta, mätta och lyckliga människor lever ut sina drömmar, havet är majestätiskt. Och ni där hemma som drömmer om att segla lite längre, sluta dröm, bara gör det!

Skriv gärna dina frågor till Anders ombord på Pitanga i kommentarsfältet. Du kan även följa Pitanga på appen YB Tracking eller via länken: Pitanga ARC 2018.

Pitangas besättning i full fart strax innan starten i Las Palmas.

Pitangas position just nu: kl. 20 den 28/11.

En reaktion på “En lyckad dag på Atlanten

  1. Låter fantastiskt, är inte ett dugg avis…. 🙂

    Är lite konfunderad över problemen med strumpan till asy’n fast ni är så många. Faller ni inte av så att den läas bakom storseglet och faller ihop lite eller gör ni det fast det inte hjälper eftersom den är så stor?
    Har själv problem med att falla av lagom mycket för att få ner strumpan när det blåser hyfsat, har inte vågat testa i 20 knops vind…

    Mvh Anders N

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *