Anders branschspaning

Fullt på begagnatbryggan på Öppet Varav 2017.

Efter att nu lagt ett för Båtagent försäljningsmässigt mycket bra 2017 bakom om oss så kan jag konstatera att intresset för att köpa bättre begagnade båtar verkligen ökat. En och annan förståsigpåare ropar ”vargen kommer”, bostadspriserna kommer falla katastrofalt, och vi kommer minsann snart få se på andra bullar. Än känner jag dock ingen doft av nybakat.

Att vara dysterkvist verkar vara oerhört tråkigt. Visst, man kan säkert sälja lite extra lösnummer med bombastisk kvällstidnings journalistik men visst präglas dagens journalistik i huvudsak av pessimistiska tongångar?

Svensk ekonomi går som tåget, arbetslösheten är rekordlåg, industrin kör för fullt och räntorna är låga, och i vår omvärld går det allt bättre, framförallt växer ekonomierna kraftigt på de för Sverige så viktiga exportmarknaderna.

Hur hänger då allt detta ihop med försäljningen av begagnade båtar?
Jo vi ser nu en allt större efterfrågan på fina svensktillverkade båtar, från främst tyska, holländska och danska köpare. Detta betyder att objekt med rätt specifikation i allt högre utsträckning lämnar Sverige till allt högre priser. Detta leder i förlängningen till att det kommer bli ont om bra begagnande svenskbyggda båtar, eftersom nytillverkningen för närvarande är alltför låg.

Men tillgång och efterfrågan brukar ordna till det hela på slutet, marknadskrafterna tenderar att fungera.  Så som den optimist jag är tar jag alltid ut segern i förskott, jag menar, i värsta fall så har man firat med champagnen (det finns bra alkoholfria alternativ) en gång för mycket, och vad gör väl det?

Låt oss hoppas på ett 2018 med sol, labra brisar, och lugna vatten.

Vi ses på haven!

/Anders Hultman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *