Krönika 24

Återvinningskrönika från våren 2012.
Skriven av Niklas Forsén, Båtagent.

Vänta inte i onödan!

Det senaste året på båtmarknaden har varit omvälvande. Förutsättningarna på marknaden har ändrats på flera sätt och många upplevde att båtförsäljningen gick trögt. Själv har jag sett en viss osäkerhet och obeslutsamhet från många spekulanter. En osäkerhet som i flera fall lett till att spekulanterna missat att köpa bra båtar som de egentligen velat ha. Några har dessutom blivit ordentligt besvikna, rent ut sagt förbannade, för att de inte ”fick köpa” en viss båt.

Vad är det egentligen som hänt på båtmarknaden under senaste året och hur ska du som går i köp- eller säljtankar agera nu?

Först lite om marknaden i stort. Jag ser fyra viktiga faktorer som har påverkat och ändrat förutsättningarna för båtförsäljningen i Sverige under 2011: Skakigt i flera EU-länder, vikande börs, stark krona som hämmar exporten och stort utbud av begagnade båtar. När dessa fyra faktorer samverkade under sommaren 2011 fick vi en låsning i marknaden. Både säljare och köpare blev tveksamma. Säljarna tyckte att de fick för dåligt betalt och accepterade inte de (få) bud som kom in. Köparna blev rädda att det bud de kunde tänka sig lägga för båten egentligen var för högt. Många köpare tänkte ungefär så här: ”Om jag väntar lite så blir kanske båten billigare”.
När det sedan förflöt ett antal månader utan att EU-krisen förvärrades och vi gled in i hösten kom båtmarknaden igång igen. I min verksamhet var det bra efterfrågan på större segelbåtar långt in på senhösten, ja ända fram till januari. I december satte vi årets säljrekord! Det är lite som att det nya marknadsläget sjunker in i folks medvetande och accepteras efter ett antal månader. Då fick vi lite av en ketchupeffekt.
En viktig positiv faktor som vi inte får glömma är att Sverige och våra grannländer i norra Europa fortsätter att fungera bra. Länder som Tyskland, Frankrike, Sverige, Danmark, Finland, Norge går bra ekonomiskt och är dessutom starka och dominanta ekonomier i Europa. Och det är ju här den stora fritidsbåtmarknaden finns. Både i konsumentledet och i tillverkarledet.

Vid sämre tider blir beslutsvägarna längre. Spekulanterna har svårt att bestämma sig och försäljningsprocessen drar ut på tiden. För att få båten såld måste man som säljare lägga ner mer tid på försäljningsarbetet och vara än mer lyhörd för frågor och funderingar. Man måste också vara beredd på många visningar och kanske flera visningar för samma spekulant innan köpbeslutet fattas. Den här tveksamheten bland spekulanterna gör att de ibland missar affärer och blir besvikna. Inte sällan synnerligen besvikna och förbannade tyvärr.
Jag kan bara kommentera de som blir besvikna med att alla på marknaden erbjuds köpa båten men det är bara är en som kan förvärva den. Nämligen den spekulant som lägger ett bud som accepteras av säljaren och skriver under köpehandlingarna samt erlägger en handpenning. Innan detta skett är båten till salu. Efter att detta skett är den inte till salu. Svårare än så borde det inte vara men många spekulanter blir som sagt ordentligt besvikna för att just dom ”inte fick” köpa båten.

Bra att tänka på vid båtköp är att det är säljaren som äger båten och själv bestämmer till vem han vill sälja, när han vill sälja och till vilket pris han vill sälja båten för. Detta oaktat om det är en mäklare som förmedlar affären eller om det är en affär mellan två privatpersoner. Därför är mitt tips till dig som är intresserad av att köpa en viss båt att du bestämmer dig för hur mycket du vill betala, sedan förmedlar du ditt bud tydligt till säljaren eller mäklaren. Ligg på lite helt enkelt så du inte missar en fin båt. Om säljaren accepterar budet, gillar dig som köpare och vill skriva avtal, blir det en snabb affär. I ett sådant läge kan övriga spekulanter inte räkna med att de blir kontaktade av säljaren eller mäklaren för att erbjudas en chans att lägga ett högre bud. Är säljaren nöjd med den köpare och den köpeskilling han har just nu står det honom givetvis fritt att sälja båten snabbt utan att fråga någon annan om råd eller högre bud. Dessutom kan det ju vara riskabelt för säljaren att dra ut på försäljningsprocessen i syfte att försöka få upp priset. Det finns alltid en risk att den nuvarande budgivaren drar sig ur om han känner att det blir tidskrävande, krångligt och kanske dyrare om han är med på att vänta ut säljarens eller mäklarens försök att ringa runt bland övriga spekulanter.

Slutsats: Vänta inte i onödan! Som säljare är det bra att smida medan järnet är varmt. Som spekulant är det klokt att bestämma sig, lägga ett konkret bud och själv vara aktiv. Den som ”smyger i buskarna” och därigenom missar ett båtköp är själv ansvarig för detta. Att skylla det på säljaren eller mäklaren ändrar inget och hjälper inte alls.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *